Brug din friværdi til billige lån

7. oktober 2019

Lån i friværdi

Mange mennesker står med oplevelsen af at skulle optage et lån. Det kan være til småfornødenheder, en drømmerejse, nyt køkken eller lignende. Mange boligejere tager en forhastet beslutning, hvor de ansøger om det første og bedste forbrugslån eller andre former for usikrede lån. Hvad de måske ikke ved, er, at de eksempelvis kan have et lån i husets friværdi, der endnu ikke bliver udnyttet!

Det kan i mange tilfælde vise sig at være en langt dyrere forretning for disse mennesker. Hvis de havde lånt imod deres friværdi, kunne der have været mange penge at spare. I praktiske termer betyder det, at du optager et lån med sikkerhed i din bolig. Det resulterer ofte i en betydeligt lavere rente end på forbrugslån. I denne artikel sætter vi fokus på, hvordan du udnytter denne mulighed til at finansiere det, du står og mangler.

Hvad betyder friværdi?

Det er ikke nogen hemmelighed, at man kan finansiere sin bolig via et realkreditlån, hvor man får en meget attraktiv rente. Der er dog mange, der ikke er klar over, at man også kan belåne boligen for at få et forbrugslån. Mange er af den opfattelse, at penge der lånes til boligen, skal bruges på boligen (eksempelvis i forbindelse med renovering). Og mens det er korrekt, at dette ofte er tilfældet ved realkreditlån eller boliglån, så er det faktisk muligt at få et forbrugslån, hvor du stiller din friværdi som sikkerhed.

Der er flere steder, der tilbyder dette i forskellige afskygninger. I nogle tilfælde får man det udbetalt som et enkeltbeløb. Her er der altså tale om et almindeligt lån med en fast pris og en fast afdragsplan. I disse ordninger vil man ofte kunne få løbetider på over 10 år, hvilket vil være ideelt i forhold til større lån, ligesom man også ofte vil kunne få en afdragsfri periode.

Andre steder er det muligt at få en kassekredit. Her betaler man således kun rente af det beløb, man har brugt. Nykredit tilbyder eksempelvis en løsning, hvor du kan få en kassekredit på op til 100 % af boligens værdi.

Friværdi-lån – Fordele og ulemper

Der er både fordele og ulemper ved at benytte denne form for lån. Heldigvis er der flere fordele end ulemper som fx:

  • Lavere renter end mange forbrugslån

Da du stiller en garanti for lånet – i dette tilfælde din friværdi i boligen – vil du opleve at renterne på disse lån er langt lavere end typiske forbrugslån. Det gør denne løsning ideel i forhold til at omlægge andre forbrugslån. Sådan vil du nemlig kunne spare penge på renterne. Det kan også være en god idé at bruge en belåning af friværdien til at købe en ny bil, da renterne her ofte vil være lavere end på et billån.

  • Fleksible lånemuligheder

Hvor du ved forbrugslån typisk kun kan låne i faste intervaller, kan du med et friværdilån låne lige præcis det beløb, du skal bruge. Forestil dig eksempelvis, at du gerne vil låne 39.000 kroner. Med et forbrugslåns faste intervaller, kan du være nødsaget til at låne 45.000 eller endda 50.000 kroner. Når du låner i din friværdi, kan du låne præcis det beløb, du har brug for. Det sikrer, at man ikke ender med at klatte penge væk.

Derudover har du også mulighed for at få lavet lånet som en kassekredit.  Sådan betaler du kun for lige præcis det beløb, du låner. Når du har betalt kreditten ud, kan du blot lade den stå, indtil du skal bruge den igen. Så slipper du for at bruge tid på at ansøge om et nyt lån.

  • Længere løbetid på dit lån

Typisk vil et forbrugslån skulle tilbagebetales inden for 10 år – og i mange tilfælde indenfor 5-6 år. Et lån med sikkerhed i bolig vil ofte have en længere løbetid, og det er ikke unormalt med en løbetid på 30 år. Dette afhænger dog altid af en individuel vurdering, men generelt set kan du forvente en længere løbetid. Det giver dig en lavere månedlig ydelse og kan lette din økonomi betydeligt.

  • Muligheder for afdragsfrihed

Mange steder har du mulighed for at få lavet lånet med afdragsfrihed i en vis periode. Det kan eksempelvis være 10 år, hvor du dermed kun betaler for renterne. Det resulterer i en ekstremt billig finansiering af eksempelvis omlægning af gæld, ny bil eller lignende.

Der er naturligvis også ulemper ved at vælge denne type lån. Den mest åbenlyse ulempe er naturligvis, at du belåner din bolig. Dermed ”øger” man indsatsen i forhold til at betale sit lån tilbage. Hvis du optager et lån uden sikkerhed, vil du kun i ekstreme tilfælde kunne risikere at blive sat på gaden pga. et misligholdt lån. Det kan kun ske ved, at kreditor via fogedretten får omsat dine aktiver til kontanter – i dette tilfælde din bolig. Når du direkte har belånt din friværdi, vil dette være første stop – frem for sidste mulighed. Det er naturligvis noget, man skal tænke grundigt over, før man beslutter sig.

Bør jeg låne i min friværdi?

Som udgangspunkt er dette en meget personlig vurdering. Når du skal låne penge, skal du vælge den metode, du føler dig mest tryg ved. Men hvis du har muligheden for at låne i din friværdi, kan du typisk få nogle langt mere attraktive renter end ellers.

Det kan være en god idé at tage din bankrådgiver med på sidelinjen. Vedkommende kan hurtigt hjælpe dig med at danne et overblik over de konkrete fordele og ulemper i din specifikke situation. Det kan dog ofte være en god mulighed, hvis man har andre små lån, som du her kan samle sammen ét sted, og herefter få tilpasset din ydelse i forhold til, hvad du har behov for. Det kan være med til at få din økonomi på rette vej, hvis du eksempelvis kan få en lang løbetid og dermed en lav månedlig ydelse. Under alle omstændigheder vil du sandsynligvis kunne spare en del penge på en eventuel låneomlægning.

Vores mål hos Crediteus er at give en service, der er nem at bruge, og som gør det muligt for danske forbrugere at finde det billigste låneprodukt, der passer til deres behov.

Du forpligter dig ikke til noget ved at sende en ansøgning – hvis du ikke kan lide de lånetilbud, som du modtager, kan du afvise dem alle.