Hvordan finder jeg de bedste forbrugslån?

1. november 2019

Hvis du har brug for lidt ekstra penge på lommen, så kan du ofte få hurtig hjælp via et forbrugslån. Det kan dog ofte vise sig at blive en dyr fornøjelse, da der er stor forskel på renterne og gebyrerne på disse låntyper.

Ligesom der er stor forskel på omkostningerne ved lånet, er der også store forskelle på hvor meget du kan låne hos de forskellige långivere. Generelt set kan man få forbrugslån fra helt ned til 500,-, og op til adskillige hundrede tusinder. Som udgangspunkt er de største lån de billigste, når man ser på ÅOP og renterne på dem.

Som et hurtigt eksempel kan nævnes at du hos Santander kan låne op til 100.000,- til en ÅOP på mellem 15-25%. Til sammenligning kan du låne op til 25.000 hos Zaplo, til en ÅOP på cirka 150%. Det kan altså godt betale sig at bruge lidt ekstra tid på at nærstudere vilkårene.

Hvor får jeg det bedste forbrugslån?

Når du skal have et forbrugslån, er det altid en god idé at starte i din lokale bank. Her kan du typisk få udstedt lånet til nogle renter der er særdeles konkurrencedygtige i forhold til de digitale långivere – og så ved du hvad du går ind til.

Der kan dog være flere årsager til at du ikke kan eller vil låne pengene i banken, og her må man søge andre veje. Hvis du vil finde frem til det bedste forbrugslån på nettet, er det en god idé at bruge en låneberegner. Her vælger du hvad du har behov for at låne, hvor lang tid du vil låne pengene i, og så kan du vælge ud fra en liste af udbydere. Vær dog opmærksom på, at det ikke er alle sider der er lige uvildige. Nogle er sågar ejet af lånevirksomhederne selv, hvilket kan påvirke vurderingen. Så hold godt øje med siden, og sammenlign eventuelt flere steder.

Hvad skal jeg være opmærksom på?

Når det handler om denne type lån, skal du være forberedt på, at renterne for forbrugslån er relativt høje. Det kommer sig primært af at der ikke stilles sikkerhed for lånet, hvilket betyder at långiveren løber en større risiko, end ved eksempelvis et boliglån. Fordelen er imidlertid at du ikke behøver oplyse hvad du skal bruge pengene til – men det vil dog stadig være en god idé at have en klar plan for hvad du skal låne – og til hvad.

Der hvor mange går galt i byen med forbrugslån, er når de optager mere end ét. Eksempelvis kan du have behov for at låne 10.000 til en tandlægeregning, og et par måneder efter skal du måske bruge 15.000 mere til værkstedsregningen. Det kan hurtigt ende med at blive en dyr fornøjelse, da du vil skulle betale relativt høje renter på to forskellige lån – ligesom du også skal betale en høj stiftelsesomkostning.

I henhold til ovenstående eksempel, vil det betyde at du står med følgende lån:

Tandlægeregning:

  • Lånebeløb til udbetaling: 10.000,-
  • Tilbagebetalingspris: 18.780,-

Værkstedsregning:

  • Lånebeløb til udbetaling: 15.000,-
  • Tilbagebetalingspris: 28.169,-

Det betyder altså helt konkret, at det har kostet dig 21.949,- at låne 25.000 kroner – hvis du vel at mærke følger tilbagebetalingsplanen. Dertil kan komme ekstra gebyrer i form af betaling. Disse kan ligge på mellem 0-39,- pr. måned, og kan sagtens løbe op i 2-3000 kroner i løbet af lånets løbetid.

Udfordringen er, at mange får et form for et ”kick” når deres låneansøgning er godkendt – fordi deres store, økonomiske problem er blevet løst – for nu. Men det kan være en god idé at slå bremserne i, vurdere om man kun skal låne halvdelen – eller om man forventer flere udgifter i fremtiden, så man kan tage et større lån, og derved slippe for at oprette flere lån – og derved igen spare på gebyrer og stiftelsesomkostninger.

Hvad er det bedste forbrugslån til mig?

Det er altid en individuel vurdering at skulle finde det ”bedste” lån. En af de vigtigste parametre er, om du regner med at det er en engangsforestilling, eller om du skal bruge flere penge i fremtiden. Hvis du ved, at du i løbet af det næste stykke tid kommer til at få flere uforudsete udgifter (indkøb af bil, flytning, familieforøgelse mm), er det ofte en umulig opgave at planlægge hvor meget man skal låne.

I dette tilfælde kan det være en god idé at anskaffe sig et kreditkort i stedet. Disse har typisk nogle højere renter når du bruger kreditten, kontra renterne på et forbrugslån – men du har en højere fleksibilitet, idet du kun ”låner” det du har behov for, og ofte vil have lettere ved at få forhøjet din kredit.

Eksempelvis kan du hos ikanobank få et visakort uden oprettelsesgebyr, og uden årligt vedligeholdelsesgebyr. På denne måde er det altså en 100% gratis løsning – hvis ikke du benytter dig af kreditten. Du kan få op til 50.000,- i kredit, hvilket gerne skulle dække de fleste småfornødenheder og nødstilfælde. Du kan ramme en ÅOP på cirka 13-15%, hvilket også er en ganske fornuftig rente.

Med et kreditkort skal du dog være opmærksom på, at det kræver en smule mere selvdisciplin end et fast lån. Når du har optaget et lån, er det en engangsbetaling du får udbetalt, og som du sandsynligvis får møbleret temmelig hurtigt. Med et kreditkort vil du på den anden side have adgang til en ”genvej” til alle de dage hvor man liiige kunne købe det man stod og manglede, i stedet for at vente på at lønnen gik ind. For nogle mennesker kan det resultere i øget forbrug som man ellers ikke ville have haft.

Overordnet set er det altså svært at komme med et bud på det ”bedste” forbrugslån, da det ofte er en meget individuel sag. Netop derfor er det altid en god idé at rådføre dig med din bank, da de for det meste gerne vil være behjælpelige i disse situationer. Så sikrer du dig at du ikke kommer til at hænge på en dyr afdragsordning, og sikrer dig samtidig at du får et ekstra sæt øjne på din økonomi samtidigt.

Vores mål hos Crediteus er at give en service, der er nem at bruge, og som gør det muligt for danske forbrugere at finde det billigste låneprodukt, der passer til deres behov.

Du forpligter dig ikke til noget ved at sende en ansøgning – hvis du ikke kan lide de lånetilbud, som du modtager, kan du afvise dem alle.