Sådan finansierer du renoveringen klogt

5. august 2020

Trænger huset til en kærlig hånd? Eller mangler du lige et par ekstra kvadratmeter til vinkælderen? Uanset hvilken type af renovering du har planlagt, er der god grund til at få finansieret det så billigt som muligt. Det er ikke alle typer af renoveringer der kan betale sig.

Hvorfor vil du renovere?

Før vi tager hul på hvilke renoveringer der giver mening, er det vigtigt at se på hvorfor du vil renovere. Er det mest for din egen skyld, kan det ikke nødvendigvis gøres op i penge. Er det for at få en mere attraktiv bolig til videresalg? Eller måske for at få en billigere bolig at sidde i? Grundlæggende er der tre forskellige former for renoveringer:

  • Luksusrenoveringer
  • Salgsrenoveringer
  • Besparelsesrenoveringer

Hvad kendetegner en luksusrenovering?

Luksusrenoveringer er de renoveringer du primært laver for din egen skyld. Det kan være de renoveringer der bliver udført i særligt dyre materialer, eller i en særlig stil. Et konkret eksempel er hvis du udskifter køkkenbordpladen til en smuk marmorplade. Der er ingen tvivl om at det vil pynte i dit køkken, men grundlæggende skal du ikke forvente at få pengene hjem igen. Skal du have pengene hjem igen på luksusting, skal du som udgangspunkt være heldig at ramme den helt rigtige køber.

En undtagelse her, er hvis selve huset i sig selv er meget dyrt, eller ligger i et eksklusivt område. Her er der dog snarere tale om en salgsrenovering, idet lækre detaljer snarere forventes end værdsættes.

Som en tommelfingerregel kan man sige, at de renoveringer der sætter design over funktion, ofte vil være en luksusrenovering.

Hvad kendetegner en salgsrenovering?

En salgsrenovering er en type af renovering man foretager, for at gøre huset egnet til salg. Dette vil ofte være udbedring af alvorlige skader, renovering af eksisterende gulve og vægge, nye vinduer og lignende. Det er altså de nødvendige renoveringer der skal til, for at få solgt huset – eller endda bare for at gøre huset attraktivt.

Disse renoveringer er en god idé at udføre løbende, så du kan benytte håndværkerfradraget. På denne måde slipper du for at skulle sænke din salgspris, og kan samtidig få en bedre pris på renoveringen.

Hvad kendetegner en besparelsesrenovering?

Besparelsesrenoveringer er nogle renoveringer der bliver lavet, for at man kan spare på omkostningerne. Det kan både være i form af energioptimering, som vil give dig en kontant besparelse på varmeregningen. Det kan også være renovering der skal gøre huset mere vedligeholdelsesfrit, idet du her slipper for udgifter i fremtiden.

Nogle af disse renoveringer vil naturligvis flyde ind i hinanden fra tid til anden. Særligt salgsrenoveringerne og besparelsesrenoveringerne er ofte svære at skelne fra hinanden.

Hvilke renoveringer kan bedst betale sig?

Hvis du skal renovere en lejlighed, vil én af de bedste investeringer være en tagterrasse. Hvis du ikke tilfældigvis har penthouse’n, kan det dog være svært at overtale overboen til dette. I det tilfælde vil det næstbedste være en altan. Udeliv bliver generelt set vægtet højt hos købere. I et hus er det imidlertid lidt anderledes. De fleste vil gerne have en flot terrasse, men for virkelig at imponere en køber, skal den stå lige i skabet. Her er vi igen ude i problemet med luksusrenoveringen, idet du skal være sikker på at terrassen passer til køberens smag.

Dog er der godt nyt til husejerne, for det du ikke kan tjene på en tagterrasse, kan du til gengæld hente i kælderen. En flot og renoveret kælder er en ekstremt vellidt ting blandt købere. Særligt hvis du holder den ”blank”, så de selv får mulighed for at vælge hvad den skal bruges til. Pas på med at indrette drengehulen med mahogni og pokerborde, da børnefamilien måske hellere vil have et multirum.

Køkkenet er en sikker vinder – måske

Fælles for både lejligheder og huse er dog, at et nyt køkken giver værdi næsten alle steder. Særligt et køkken-alrum giver lidt ekstra i prisen – men hold det funktionelt, og hold dig fra luksusmaterialerne. Det er ofte også en god idé med et nyt badeværelse. Dog er det igen lejlighederne der stikker af med den største fordel her. Badeværelser er ofte dyre at renovere, og derfor skal der noget særligt til at tjene pengene ind. I et hus er det typisk lettere at renovere et badeværelse, og derfor fylder det desværre ikke helt lige så meget i budgettet. I lejligheder er det imidlertid en rigtig god investering, idet kvaliteten på badeværelser i lejligheder generelt set er lav. Derfor vil et nyt og lækkert bad både vække opsigt, men også blive værdsat.

For at gøre det lidt lettere at overskue, har vi sat en tabel op for at give dig et bedre overblik:

 

SalgsprisRenoveringGns. PrisNy salgsprisResultat
  2.000.000,00 kr. Billigt køkken    75.000,00 kr.  2.056.250,00 kr.–   18.750,00 kr.
  2.000.000,00 kr. Luksuskøkken  300.000,00 kr.  2.112.500,00 kr.– 187.500,00 kr.
  2.000.000,00 kr. Billigt badeværelse    75.000,00 kr.  2.056.250,00 kr.–   18.750,00 kr.
  2.000.000,00 kr. Luksusbadeværelse  400.000,00 kr.  2.120.000,00 kr.– 280.000,00 kr.
  2.000.000,00 kr. Ekstra Badeværelse  200.000,00 kr.  2.200.000,00 kr.                 –   kr.
  2.000.000,00 kr. Udnyttelse af kælder  150.000,00 kr.  2.168.000,00 kr.    18.000,00 kr.

Altså er der i realiteten kun én renovering som du næsten er sikker på at tjene penge på, nemlig kælderen;

Det er dog vigtigt at huske på, at det ikke betyder at alle de andre renoveringer pr. definition er penge ud af vinduet. I eksemplet med det billige køkken, vil du muligvis ”miste” 18.750 kroner på projektet. Men det skal naturligvis ses i lyset af, at det kan være nødvendigt for at boligen kan sælges. Og renoverer du ikke køkkenet, kan det være du er nødt til at give et afslag på 50.000 kroner. Derfor er den reelle pris mere kompleks end illustrationen viser. Dog er det en god indikator på hvilke renoveringer du bør holde dig fra, og hvilke der giver mening at gennemføre.

Vores mål hos Crediteus er at give en service, der er nem at bruge, og som gør det muligt for danske forbrugere at finde det billigste låneprodukt, der passer til deres behov.

Du forpligter dig ikke til noget ved at sende en ansøgning – hvis du ikke kan lide de lånetilbud, som du modtager, kan du afvise dem alle.