Friværdi-lån – Fordele og ulemper
Der er både fordele og ulemper ved at benytte denne form for lån. Heldigvis er der flere fordele end ulemper som fx:
- Lavere renter end mange forbrugslån
Da du stiller en garanti for lånet – i dette tilfælde din friværdi i boligen – vil du opleve at renterne på disse lån er langt lavere end typiske forbrugslån. Det gør denne løsning ideel i forhold til at omlægge andre forbrugslån. Sådan vil du nemlig kunne spare penge på renterne. Det kan også være en god idé at bruge en belåning af friværdien til at købe en ny bil, da renterne her ofte vil være lavere end på et billån.
Hvor du ved forbrugslån typisk kun kan låne i faste intervaller, kan du med et friværdilån låne lige præcis det beløb, du skal bruge. Forestil dig eksempelvis, at du gerne vil låne 39.000 kroner. Med et forbrugslåns faste intervaller, kan du være nødsaget til at låne 45.000 eller endda 50.000 kroner. Når du låner i din friværdi, kan du låne præcis det beløb, du har brug for. Det sikrer, at man ikke ender med at klatte penge væk.
Derudover har du også mulighed for at få lavet lånet som en kassekredit. Sådan betaler du kun for lige præcis det beløb, du låner. Når du har betalt kreditten ud, kan du blot lade den stå, indtil du skal bruge den igen. Så slipper du for at bruge tid på at ansøge om et nyt lån.
- Længere løbetid på dit lån
Typisk vil et forbrugslån skulle tilbagebetales inden for 10 år – og i mange tilfælde indenfor 5-6 år. Et lån med sikkerhed i bolig vil ofte have en længere løbetid, og det er ikke unormalt med en løbetid på 30 år. Dette afhænger dog altid af en individuel vurdering, men generelt set kan du forvente en længere løbetid. Det giver dig en lavere månedlig ydelse og kan lette din økonomi betydeligt.
- Muligheder for afdragsfrihed
Mange steder har du mulighed for at få lavet lånet med afdragsfrihed i en vis periode. Det kan eksempelvis være 10 år, hvor du dermed kun betaler for renterne. Det resulterer i en ekstremt billig finansiering af eksempelvis omlægning af gæld, ny bil eller lignende.
Der er naturligvis også ulemper ved at vælge denne type lån. Den mest åbenlyse ulempe er naturligvis, at du belåner din bolig. Dermed ”øger” man indsatsen i forhold til at betale sit lån tilbage. Hvis du optager et lån uden sikkerhed, vil du kun i ekstreme tilfælde kunne risikere at blive sat på gaden pga. et misligholdt lån. Det kan kun ske ved, at kreditor via fogedretten får omsat dine aktiver til kontanter – i dette tilfælde din bolig. Når du direkte har belånt din friværdi, vil dette være første stop – frem for sidste mulighed. Det er naturligvis noget, man skal tænke grundigt over, før man beslutter sig.