Saml dine lån, hvis de er dyre

9. december 2019

I den seneste tid er der poppet en masse nye långivere op på markedet. Det har gjort det både lettere og mere attraktivt at optage lån. For en del mennesker kom det til at betyde, at de over en periode fik samlet flere lån, men fra forskellige låneudbydere. Den slags kan gøre, at man hurtigt mister overblikket.

Hvad, du måske ikke vidste, er, at det ofte kan være meget dyrere at have flere lån spredt ud over flere steder. Derfor er det en god idé at overveje en omlægning af dine dyre lån. Her har vi samlet 4 gode råd, der hjælper dig til at spare penge på dine lån – både før du optager dem, og imens du afdrager dem.

Hvorfor optager man flere lån?

Fordi danskerne generelt set er et købestærkt folkefærd med en stærk økonomi, er der i løbet af de sidste 10 år kommet mange nye lånudbydere på markedet. Det har skabt en kultur, hvor det er blevet normalt at låne penge til en lang række forskellige ting.

Det gælder naturligvis større køb, der skal holde overlang tid: bil, bolig og mere. Det kan også dække uventede, men nødvendige køb som skade på vaskemaskine eller en knækket tand. Det kan også dække mindre køb, som man måske ville have rystet på hovedet af for 10 år siden. Men i dag er det helt normalt, at du på en webshop kan ansøge om fx en afdragsordning. En masse små hober sig måske op undervejs, uden du lægger mærke til det.

Lav et samlelån – Hvorfor er det så slemt med mange lån?

I princippet er der ikke noget galt med at låne penge. Udfordringen kommer, når man har en masse smålån, der alle er tilknyttet gebyrer for både betaling og stiftelse. Det betyder, at det du køber, egentlig bliver langt dyrere i det lange løb. Derfor kan det være en god idé at få samlet dine lån.

Samtidig betyder det også, at vi er tilbøjelige til at købe ting, vi ikke har akut brug for. Rent mentalt virker det nemlig ikke slemt at afdrage med 50,- om måneden, i forhold til at betale flere tusinde kroner for den nye taske i butiksvinduet. Du risikerer dog at skulle betale voldsomme overpriser for impulskøb, du måske ikke rigtigt havde behov for i sidste ende. Og det er ren spild af penge!

1.    Råd: Samle alle dine lån i et overblik over dine dyre forbrugslån

Først og fremmest er vi nødt til at vide, hvad vi har med at gøre. Lav en liste over dine lån i dag, og sørg for at have følgende informationer med:

  • Restgæld på lånet (hvad koster lånet i alt, hvis du fortsætter den nuværende afdragsordning?)
  • Indfrielsesbeløb på lånet (det samlede beløb, du skal betale nu og her, for at indfri det)
  • Restperiode på lånet (dvs. hvor mange afdrag du mangler)
  • Gebyrer forbundet med lånet (betaler du månedlige administrations/betalingsgebyrer?)
  • Årlig rente på lånet

Sådan en slags oversigt hjælper dig med at finde ud af, hvordan din situation ser ud nu og her. Det gør det langt lettere at finde ud af, hvordan dine besparelser kunne se ud, hvis du vælger at samle dine lån.

Det er vigtigt, at du holder styr på forskellen mellem restgælden og indfrielsesbeløbet. I din låneoversigt vil der fremgå en restgæld, som har taget højde for, at du bevarer de nuværende betingelser. Det betyder, at alle gebyrer og renter er medregnede. Dem vil du kunne spare, hvis du indfrier beløbet i dag.

På illustrationen nedenfor kan du se forskellen på restgælden og indfrielsesbeløbet. Restgælden er hele søjlen og er altså det beløb, det vil koste dig at betale lånet ud på de nuværende vilkår. Restbeløbet (indfrielsesbeløbet), som det ser ud i dag, er de blå søjler. De repræsenterer, hvad du skal betale, hvis du betaler hele lånet i dag.

2.    Råd: Sammenlign forskellige samlelån og saml dine lån et sted

Når du har lagt alle restbeløbene sammen, ved du, hvor mange penge du skal låne for at indfri din gæld. Hvis du gerne vil sikre dig, at du får så billigt et lån som muligt, skal du sammenligne de forskellige samlelån, du overvejer at optage.

I stedet for at nærlæse kontrakter og låneaftaler i ét væk, kan du spare en del tid med vores hjælp. Hos Crediteus kan du modtage uforpligtende lån i løbet af ingen tid og gøre brug af vores låneberegner og låneguide. Det gode ved denne beregner er, at den sørger for at indhente tilbud fra de mest relevante kilder. Ved at indtaste få oplysninger om din økonomi og behov sørger beregneren for at finde de udbydere, der passer til dit segment.

På denne måde slipper du for at ansøge om lån hos udbydere, der ikke har en passende lånetype. Når du har brugt beregneren og modtaget dine tilbud om lån, kan du bl.a. kigge på ÅOP for at finde det billigste.

Crediteus indsamler lånetilbud fra op til 15 forskellige banker og långivere, så du altid kan være sikker på at have masser at vælge imellem.

3.    Råd: Betal mere end du skal!

Dette råd kan virke åbenlyst, men det er stadig én af de ting, de færreste overholder.

Når du har sparet en masse penge ved at få omlagt dine dyre forbrugslån, kan du vælge at læne dig tilbage og nyde besparelsen hver måned.

En anden vej, du kan gå, er at indbetale detm du har været vant til – og i sidste ende spare yderligere penge på dine lån. På denne måde bliver du langt hurtigere gældsfri – og dit rådighedsbeløb vil stige hver måned med det, du før afbetalte.

4.    Råd: Lån til ALT det, du skal bruge!

Dette er desværre også en fejl, som folk ofte befår. I forsøget på at samle deres lån ender de med at låne for lidt. Enten glemmer de et lån eller to eller misforstår helt beløbets faktiske størrelse. Hvis du gør dette, så har du kun fået endnu et nyt lån, uden at kunne betale de andre ud. Da det ellers er hele formålet med sammenlægningen, og kan det betyde, at du faktisk kommer til at stå i samme situation – eller endnu værre – betale flere penge end før.

Sørg for, at du låner nok penge til at dække hele din gæld. Det gør heller ikke noget at se frem i tiden, så du ikke bliver nødt til at skulle låne penge kort tid efter. Selvfølgelig kan ingen af os spå om, hvad der vil ske. Men hvis du på forhånd ved, at du eksempelvis skal på værksted med bilen, så kan det være en god idé at tage det med i dine overvejelser, når du stifter dit samlelån.

Vores mål hos Crediteus er at give en service, der er nem at bruge, og som gør det muligt for danske forbrugere at finde det billigste låneprodukt, der passer til deres behov.

Du forpligter dig ikke til noget ved at sende en ansøgning – hvis du ikke kan lide de lånetilbud, som du modtager, kan du afvise dem alle.